Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Χριστούγεννα στην μαγική Αλμωπία

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Οι προετοιμασίες για το Χωριό του Αϊ-Βασίλη ξεκίνησαν. Ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΑΓΙΚΗ ΑΛΜΩΠΙΑ. Με ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ και ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ μπορούμε να δώσουμε μια πιο γιορτινή νότα στην περιοχή μας.
Γι’ αυτό το λόγο καλούνται όλοι όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουνε με οποιονδήποτε τρόπο την όλη προσπάθεια ως εθελοντές, να παρευρεθούν στη σύσκεψη των εθελοντών που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 11:00 το πρωί στο Δημαρχείο της Αριδαίας.
ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ!
καλεσμα συντονιστικης επιτροπης

ΞΙΦΙΑΝΗ

Η Ξιφιανή (Τοπική Κοινότητα Ξιφιανής - Δημοτική Ενότητα ΑΡΙΔΑΙΑΣ), ανήκει στον δήμο ΑΛΜΩΠΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΠΕΛΛΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Η επίσημη ονομασία είναι “η Ξιφιανή”. Έδρα του δήμου είναι η Αριδαία και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Ξιφιανή ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Ξιφιανής, του πρώην Δήμου ΑΡΙΔΑΙΑΣ του Νομού ΠΕΛΛΗΣ. Η Ξιφιανή έχει ένα Νηπιαγωγείο και ένα Δημοτικό σχολείο.
Η Ξιφιανή έχει υψόμετρο 133 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,9285352367 και γεωγραφικό μήκος 22,0795269025.
Το καλύτερο αξιοθέατο του χωριού είναι η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, η οποία είναι χτισμένη στην κορυφή του ομωνύμου λόφου, δυτικά του χωριού. Χτίσθηκε το 1857 με ειδική άδεια των τουρκικών αρχών και μετά το τέλος του Κριμαϊκού Πολέμου με το Χάτι Χουρμαγιούν που σημαίνει αυτοκρατορικό διάταγμα, με το οποίο παρεχόταν πλήρης θρησκευτική ελευθερία στους χριστιανούς υπηκόους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο τύπος του είναι βασιλική τρίκλιτη. Έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο και γενικά χειροποίητο εσωτερικό διάκοσμο. Κατά το έτος 1916-17, ο λόφος χρησίμευσε ως παρατηρητήριο του Σέρβικου πυροβολικού. Υπάρχει ακόμη πέτρα με χαραγμένη τη λέξη ΤΟΠ (κανόνι πυροβολικού, στα Σέρβικα). Η εκκλησία λειτουργεί τέσσερις φορές το χρόνο, δηλαδή τα Ψυχοσάββατα, του Αγίου Δημητρίου και την Κυριακή του Πάσχα, επισης λειτουργει σε γαμους και βαπτισεις ολη την χρονια.
Εκκλησια Αγιου Δημητριου
βιντεο :athanasios miskos