Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Μια βολτα στο παρεκκλησι του Αγιου Νικολαου και στο "σχιστό λαγκάδι" στο Λουτρακί Πέλλας, ή αλλιώς Γαλανά Νερά.

η θεα απο το παρεκκλησι του Αγιου Νικολαου


Αν επισκεφτείς το χωριό Λουτράκι στην Αριδαία, εκτός από τα Λουτρά Πόζαρ, αξίζει να επισκεφτείς μια διαδρομή ανατολικά του χωριού, που οδηγεί στα Γαλανά Νερά, δηλαδή στην έξοδο του φαραγγιού της Τσανάρκας. Είναι ιδανικό μέρος για πικνίκ, πεζοπορία, ορειβασία και αναρρίχηση για τους πιο ειδικούς. 
διαδρομη προς τα γαλανα νερα


Αγιος Νικολαος
Όπως ανεβαίνεις τον κεντρικό δρόμο του χωριού, στρίβεις δεξιά στην πινακίδα, που γράφει για "Εκκλησία - Σχολείο - Γαλανά Νερά - Αναρριχητικό Πεδίο. Περνάς μέσα από το χωριό, ακολουθώντας την πορεία του δρόμου. Στα δεξιά σου συναντάς το σχολείο και λίγο αργότερα την εκκλησία. Και στο τέλος, βλέπεις στα αριστερά σου τον ξενώνα Αλμωπία και δεξιά το ρέμα. Αν δεν θέλεις να περπατήσεις, μπορείς ν' ανέβεις και με το αυτοκίνητο ως ένα σημείο, αλλά η διαδρομή αξίζει να γίνει με τα πόδια ή με ποδήλατα.  
Μονοπατι προς τον Αγιο Νικολαο
 Λίγα μέτρα, μετά τον ξενώνα, στα αριστερά σου συναντάς σκαλιά να ανεβαίνουν στον απότομο λόφο. Οδηγούν στο όμορφο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου το οποιο λειτουργει μια φορα τον χρονο ανημερα της γιορτης  του Αγιου Νικολαου, από την αυλή του οποίου μπορείς ν' απολαύσεις τη θέα όλης της κοιλάδας, Αν η φυσική κατάσταση το επιτρέπει, μπορείς ν' ανέβεις από εκεί. Διαφορετικά, συνεχίζεις. Υπάρχει πιο πάνω κι άλλο δρομάκι, που οδηγεί στο παρεκκλήσι, ανηφορικό, αλλά πιο ομαλό. Από το εκκλησάκι ξεκινούν δύο μονοπάτια,ενα αριστερα και ενα δεξια 

ακολουθώντας το δεξί μονοπάτι, κατεβαίνεις σ' ένα μικρό ξέφωτο, όπου υπάρχει ακόμη ένα μικρό εκκλησάκι, αλλά και παγκάκια και τραπέζι για όσους θέλουν να ξαποστάσουν και να χαρούν το γεύμα τους μέσα στη φύση. Το μέρος καλύπτεται από τη σκιά των δέντρων και το μόνο που ακούς είναι το κελάρυσμα των νερών.
Γαλανα νερα
πιο πέρα, η είσοδος του φαραγγιού και η "λιμνούλα" των Γαλανών Νερών, που σχηματίζεται ανάμεσα στους βράχους, τις άσπρες πέτρες κι ένα μικρό φράγμα. Η ομορφιά είναι πραγματικά απερίγραπτη. Και οι φωτογραφίες ακόμη την αδικούν. Σίγουρα είναι από τα μέρη που αξίζει να επισκεφτείς με την πρώτη ευκαιρία που θα βρεθείς στο χωριό Λουτράκι 
Γαλανα νερα